Informatie over BargaBarga is een middeleeuws stadje en gemeente van de provincie Lucca  in Toscane, centraal Italië. Het aantal inwoners ligt rond de 10,000 en Barga is de hoofdstad van de "Media Valle" (de vallei van de Serchio).  

Geografie
Barga ligt 35 kilometer ten noorden van Lucca. In het nabijgelegen dorp Albiano, vanwaar men een mooi zicht op Barga heeft, stond in de 10e eeuw een kasteel dat het stadje beschermde.
De berg Pania della Croce domineert de omgeving met zijn kastanje- en olijfbomen en wijngaarden.Geschiedenis


View of Barga
Het stadje - gesticht door de Lombarden (Lombards) - ontstond uit een kasteel omgeven door een muur waarvan 2 poorten de tijd doorstaan hebben (Porta Reale en Porta Macchiaia). De stad stond in de Middeleeuwen bekend voor de vervaardiging van zijdedraad dat geëxporteerd werd naar belangrijke centra - zoals Florence - waar de molens door hydraulische kracht uit de nabije riviertjes gevoed werden. Gedurende de Middeleeuwen bevochten Lucca en Pisa elkaar regelmatig om de rijke stad en omgeving in handen te krijgen en Barga maakte tijdelijk deel uit van het Florentijnse domein, later Groot Hertogdom van Toscane (Grand Duchy of Tuscany). Onder het Hertogdom van Lucca (1847)(Duchy of Lucca) kreeg Barga een zekere mate van autonomie tot het gedeelte werd van het Koninkrijk van Italië in 1861. In de Tweede Wereld Oorlog (World War II) maakte de regio deel uit van de Gotische Linie en er vonden zware gevechten plaats tussen de Geallieerden en de Duitsers van october 1944 tot april 1945.

Cultuur

Bezienswaardigheden en evenementen:

  • De Duomo (kathedraal) (11e-16e eeuw), voorbeeld van Romaanse architectuur (Romanesque architecture) in de vallei van de Serchio. Gedeeltes van de façade van de originele kerk, gebouwd van lokaal kalksteen, zijn bewaard gebleven. Het interieur bestaat uit een schip en 2 zijbeuken. Hier bevindt zich een prachtig houten beeld van San Cristoforo (3.5 meter), beschermheilige van de stad. Bemerkenswaardig is ook de preekstoel  uit de 12e eeuw van Guido Bigarelli da Como, met 4 zuilen van rood marmer die rusten op beeldhouwwerken van leeuwen. De klokkentoren bevat 3 klokken waarvan de oudste uit de 16e eeuw stamt.
Barga heeft een jaarlijks terugkerend internationaal Opera festival,"Opera Barga Festival", en een zeer succesrijk Jazz Festival "Bargajazz". In de laatste tijd is Barga de woonplaats van vele schilders geworden, waaronder  John Bellany, die in sommige van de kleinere galerijen binnen de oude stad exposeren. De "Sagra" is een typisch voorbeeld van Toscaans landelijke cultuur; er worden maaltijden verzorgd voor vele honderden mensen die buiten in de boom- of wijngaard of op het sportterrein gegeten worden. Van oorsprong waren dit religieuze feesten maar nu is de beweegreden meestal om geld in te zamelen voor lokale doeleinden. Elke stad en dorp heeft zo zijn eigen speciale Sagra: rond Barga kan je van juli tot september elke avond ergens terecht. In Barga zelf is er de "Cena in Vignola" (Avondmaal in de wijngaard) net onder de Duomo en in augustus de "Sagra del Pesce e Patate" (Fish and Chips) ter ere van de Schotse connectie met Barga. In het nabijgelegen San Pietro in Campo, is er de "Sagra del Maiale" (Varken), in Filecchio de "Sagra della Polenta e Uccelli" (Polenta met (zang)vogeltjes) die nu gelukkig vervangen zijn door fazant. In Fornaci di Barga is er de "1e Mei Expo".
De Italiaanse Touring Club heeft Barga kort geleden "de oranje vlag" van de Migliori borghi d'Italia (mooiste stadjes van Italië) toegekend - een eervolle erkenning van bijzondere schoonheid en kwaliteit.

In Castelvecchio Pascoli, dat tot de gemeente van Barga behoort, staat het huis van een van de bekendste Italiaanse dichters uit de 19e eeuw Giovanni Pascoli.
De familie van de Schotse zanger Paolo Nutini ( 9.1.1987) stamt uit Barga. Voor zijn buitengewone verdienste aan de stad kreeg Paolo de gouden San Cristoforo-medaille.
Slow Food staat hoog aangeschreven in deze buurt. 
De omgeving biedt veel natuurschoon met fantastische vergezichten en is daardoor zeer geliefd bij wandelaars, fietsers en bergbeklimmers.
Veel van de ingezetenen uit dit gebied hebben een relatie met Schotland, Amerika en Australië waar familieleden naar toe emigreerden ten tijde van grote nood, armoede en gebrek aan werk.  Sommigen kwamen ook weer terug, waarvan een belangrijk deel uit de Schots/Italiaanse gemeenschap in Glasgow. Vandaar dat Barga de 'meest Schotse stad in Italië" wordt genoemd.
QR codes - In 2008 werd Barga het eerste Middeleeuwse centrum van Italië dat voorzien is van 
QR codes (2D barcodes) voor alle kerken, gebouwen en plaatsen van historisch belang, beelden, restaurants en bars. Na een proeftijd van 2 jaar werd dit project publiek gemaakt in december 2010 onder de naam iBarga.
Bezoekers kunnen nu op hun mobiele telefoon informatie over de stad krijgen in 10 verschillende talen.


Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Barga